MADE IN AMERICA
BY AMERICANS!

De geschiedenis van de Australische herder.
Ondanks de naam is dit ras niet afkomstig uit Australië, maar uit de Verenigde Staten. De precieze herkomst is onduidelijk, maar er zijn verschillende theorieën:

Theorie 1: Baskische herdershonden:
Deze theorie stelt dat de Australische herder afstamt van Baskische herdershonden die in de 19e eeuw vanuit Australië naar de Verenigde Staten kwamen. Deze honden werden gewaardeerd om hun intelligentie, werkethiek en kuddedrijfinstinct.

Theorie 2: Amerikaanse herdershonden:
Een andere theorie is dat de Australische herder een mix is van verschillende Amerikaanse herdershonden, zoals de Border Collie, de Duitse herder en de Schotse Collie. Fokkers kruisten deze rassen om een hond te creëren die geschikt was voor het harde werk op de Amerikaanse boerderijen.

Ontwikkeling in de VS:
Ongeacht de exacte herkomst, werd de Australische herder in de Verenigde Staten verder ontwikkeld als werkhond. De Amerikaanse veedrijvers waren erg tevreden over de veelzijdigheid, intelligentie en leergierigheid van deze honden. Ze waren perfect om grote kuddes schapen en koeien te hoeden en te drijven.

Officiële erkenning:
Pas in de jaren 1970 werd de Australische herder officieel erkend als hondenras. In 1957 werd de Australian Shepherd Club of America (ASCA) opgericht, die een rasstandaard opstelde. De officiële registratie van de honden begon in 1971.

Tegenwoordig:
De Australische herder is vandaag de dag nog steeds een populaire werkhond, maar wordt ook steeds vaker gehouden als gezelschapshond. Ze zijn intelligent, actief en trouw, en maken geweldige metgezellen voor mensen die een loyale en energieke hond zoeken.

Interessante feiten:

  • De Australische herder is niet de enige hond die zijn naam dankt aan een verkeerde herkomst. De Duitse herder komt ook niet uit Duitsland, maar uit Frankrijk.
  • De Australische herder is een van de meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten.
  • Er zijn verschillende kleuren en vachtpatronen mogelijk bij de Australische herder. De meest bekende kleuren zijn blauw merle, red merle en zwart.

Bronnen:

Ras Informatie

De Australische herder is een geweldig goed uitgebalanceerde hond van gemiddelde grootte. Hij is attent en speels, toont kracht en heeft een geweldig  uithoudingsvermogen gecombineerd met ongebruikelijke behendigheid. Zijn lichaam is iets langer dan hoog en heeft een vacht van matige lengte met kleuren die variatie en individualiteit weergeven bij ieder individu.
Een van de ras specifiek kenmerken is dat niet alle Australische herders een lange staartlengte hebben.
Ook hier vind je de nodige variatie in lange staarten en korte staarten, genaamd NBT (natuurlijke bobtail).

De Australische herder zijn gangwerk is efficiënt, soepel met een gracieuze behendigheid.
De Australische herder is in de eerste plaats gefokt als  werkhond met sterke herders- en waakinstincten. Hij is een uitzonderlijke metgezel, erg trouw met zeer veel aandacht en hoge intelligentie.

De Australische herder is erg veelzijdig en heel gemakkelijk te trainen. Hij of zij voert toegewezen taken met veel stijl en enthousiasme uit. Hij is gereserveerd tegenover vreemden, maar vertoont geen verlegenheid, angst of agressie.
Hoewel hij een vastberade, gezaghebbende werker is, is ageressie jegens mensen of dieren niet wenselijk.
De enige erkende kleuren zijn blue merle, red merle, effen zwart en effen rood.
Blue merles hebben zwarte neuzen en oogranden, terwijl Red merles rode leverkleurige (bruine) neuzen en oogranden hebben. Alle kleuren kunnen met of zonder witte en/of koperen rand zijn.
De Australische herder is een middelgroot ras. De gewenste schofthoogte voor een reu is 51-58 cm en voor teven 46-53 cm.

Australische herders worden door veel mensen beschouwd als de ideale (werk)honden. Of ze nu vee hoeden of je gewoonweg dagelijks vergezellen als huisdier,  hun ongelofelijke leervermogen en intelligentie, hun constante aandacht voor jou is onvermoeibaar en continu actief.

Australische herders zijn zeer loyaliteit en de toewijding van een Australische herder staat buiten kijf. 

Als u op zoek bent naar een Australische herder om actief deel uit te maken van uw leven, of het nu werk of alledaagse metgezel. 
Goed nieuws je zoektocht is ten einde!
Overweeg dan één van onze Australische herder pups.

Gedrag en persoonlijkheid

Australische herder Dora & Joshi

De Australische herder is een echt werkhondenras. Veelzijdig inzetbaar zowel voor sport als het werken op vee en dit met een enorm uithoudingsvermogen. Hij is gevoelig van karakter en gereserveerd naar vreemden toe maar erg gericht op zijn baasjes. De Australische herder is erg leergierig en zeer goed te trainen. De Australische herder is dan ook bij uitstek geschikt om allerlei soorten hondensport te beoefenen. De Australische herder is een geboren speelvogel  en hiermee uitermate geschikt voor een actief sportief gezin met of zonder kinderen. Met een Australische herder haal je dus een vriend voor het leven in huis.

Gewicht
19-25 kg
Grootte
45 - 58 cm
levensverwachting
11 - 14 jaar

Gezondheid

De Australische herder is over het algemeen een gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen waar dit ras gevoeliger voor is:
Oogaandoeningen:

  • Staar: troebeling van de ooglens, kan leiden tot blindheid.
  • Glaukoom: beschadiging van de oogzenuw, kan leiden tot blindheid.
  • Erfelijke retinale atrofie (PRA): progressieve degeneratie van het netvlies, kan leiden tot blindheid.

Gewrichtsproblemen:

  • Heupdysplasie: abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten, kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis.
  • Elleboogdysplasie: abnormale ontwikkeling van de ellebooggewrichten, kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis.

Andere:

  • Epilepsie: neurologische aandoening die kan leiden tot aanvallen.
  • MDR1-genmutatie: gevoeligheid voor bepaalde medicijnen en narcosemiddelen.

Als verantwoord fokker bepalen we de toekomst van onze ras. Door het maken van de juiste combinaties, én met de hulp van de wetenschap overwegen we de meest geschikte combinaties.  Uiteindelijk dragen wij als fokker een enorme verantwoordelijkheid over ons ras. Begrippen zoals DNA-onderzoek, ouderschapscontrole, fokwaarde, inteelt, genetische diversiteit, enz zijn ons niet vreemd.
Een gezonde populatie biedt u als puppy-koper maximaal garantie op een gezonde Australische herder.

Verzorging

Australische  herders zijn energieke en intelligente honden en fantastische metgezellen voor actieve gezinnen.
Hier is een summier overzicht voor je om je toekomstige Aussie de zorg te verlenen waar hij recht op heeft.:

Activiteiten:

* Aussies zijn werkhonden met veel uithoudingsvermogen. Plan dagelijks 1-2 uur lichaamsbeweging.
Dit kunnen wandelingen, hardlopen, trektochten of speeltijd in het hondenpark zijn. Maar eveneens aandachtspelletjes, gehoorzaamheid- lessen/oefeningen …etc.
* Ze blinken uit in activiteiten die hun geest en lichaam uitdagen, zoals behendigheidstraining, hoedenoefeningen (als je de ruimte hebt!), of hondenfrisbee. Maar ook Canincross of bikejoring zal zeker in zijn/haar smaak vallen.

Voeding:

* Zorg voor (droog) hondenvoer van hoge kwaliteit, samengesteld voor actieve rassen, afhankelijk van de levensfase, grootte en het activiteitenniveau van uw Aussie. Maar zorg voor variatie wekelijks of beter nog dagelijks.
Vragen over hoe wij onze kliek voeden en voedingswaarden van verschillende voedingsmerken/lijnen kunnen steeds met ons bekeken/besproken worden. 
Raadpleeg uw dierenarts voor specifieke aanbevelingen.
* Vers, schoon water moet te allen tijde beschikbaar zijn.
Leuke video met interessante weetjes over voeding: Why don’t (sled) dogs ever get tired?
https://youtu.be/HDG4GSypcIE?si=5YOmmqavIazuCPhY

Training en mentale stimulatie:

* Begin vroeg met trainen en wees consistent. Aussies willen graag behagen en zijn zeer trainbaar.
Maar hou je trainingsgericht op de levensfase van je pup/jonge hond. Niks mis met natuurlijke bewegingen, spieropbouw en mentale stimulatie. Maar geef je pup ook de kans dit te verwerken met gerichte rustperioden. Deze zijn net zo belangrijk al fysieke stimulaties.
Ik verwijs graag naar ‘gezond verstand’ én het volgende artikel artikel.
* Zorg voor mentale stimulatie met speelgoed, trainingsspel of door ze nieuwe trucjes te leren.
Maar ook deze vorm van activiteit is steeds onder en in samenspel met het baasje. Jouw Aussie zal wel even zoet zijn met een snuffelmat maar maak daar een interactief spel van. Een verveelde Australiër heeft (veel) meer kans slechte gewoonten te ontwikkelen.

Hygiëne:

* Aussies hebben een middellange dubbele vacht die (matig) uitvalt. Borstel ze minimaal één keer per week om losse vacht te verwijderen en klitten te voorkomen. Tijdens het rui-seizoen moet u dagelijks uitkammen.
* Gebruik na elke uitloop in de natuur een waterblazer. Hiermee verwijder je stof, zand, water, losse haren én kan je eveneens vrij vlot controleren op teken of wondjes.
* Baden is niet nodig bij het veelvulgig gebruik van een waterblazer. indien nodig als je Aussie vies wordt, gebruik en speciale hondenshampoo die speciaal is samengesteld voor de hondenhuid.

Veterinaire zorg:

* Plan regelmatige controles bij uw dierenarts om de gezondheid van uw Aussie te controleren en mogelijke problemen te voorkomen.
* Blijf op de hoogte van vaccinaties, medicijnen ter preventie van parasieten en andere aanbevelingen van dierenartsen.

Socialisatie:

* Een goede socialisatie voor de leeftijd van 13-15 weken is cruciaal voor alle honden, maar vooral voor Aussies. Stel uw puppy vanaf jonge leeftijd bloot aan nieuwe mensen, plaatsen en andere honden. Dit zal hen helpen om goed aangepaste en zelfverzekerde metgezellen te worden.

Aanvullende links:
https://shoppuppyculture.com/pages/what-is-puppy-culture
https://www.mylamedog.com/post/what-is-the-logic-behind-not-exercising-puppies-until-the-growth-plates-are-closed
https://waterblazershop.nl/collections/waterblazers
Podcast:
“The Instinctive Australian Shepherd”

"Be the person your dog thinks you are."
×

 

Aussie Café

Of The Black Brook Valley


× Vragen?