Zoals elk hondenras zijn er ook bij de Australian Shepherd belangrijke elementen waar wij sterk op inzetten in het domein van welzijn en gezondheid.
De Australische herder is in het algemeen een gezond ras met beperkt risico op het gebied van de gezondheid.
Helaas zijn er enkel aandachtspunten, ondermeer epilepsie, oogproblemen en kanker…
Met het oog op een duurzame fokvisie en gezonde pups, hanteren wij de strengste selectienormen en graad van verwantschap (inteelt) op het gebied van gezondheidstesten en hebben enkel nestjes uit streng geselecteerde combinaties.
Al onze testen zijn op eenvoudige vraag ter beschikking.
Onze missie/fokprogramma is er op gericht om de erfenis van de originele bloedlijnen van de originele Australian Shepherd zoveel mogelijk te handhaven en indien mogelijk verder te zetten. Een Australische herder, structureel correct, zelfdenkend, energiek maar ook een geweldige, liefhebbende gezinsgenoot.
Eén van onze belangrijkste aandachtspunten is om onze puppy’s te huisvesten bij verantwoordelijke en medelevende eigenaren die de juiste zorg en training kunnen en zullen bieden om elke Australian Shepherd die via ons is aangeschaft, in zijn potentiele capaciteiten te ondersteunen en te verbeteren.
De Australian Shepherd is over het algemeen een gezonde hond.
Niettemin kan het, zoals veel rassen, erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie hebben (een ziekte die de mobiliteit kan verstoren).
DNA testen/profielen, oogonderzoek en radiologische evaluatie van de heupen zijn daarom essentieel voor elke stap in onze besluitvorming
om onze kernwaarden/missie na te streven.
Al onze honden zijn genetisch getest (EMBARK). Op eenvoudig verzoek delen we graag deze test resultaten
Heupdysplasie is helaas een afwijking die bij honden vaak voorkomt. ‘Dysplasie’ staat letterlijk voor ‘verkeerd gevormd zijn’. In dit geval gaat het om een verkeerd gevormd heupgewricht. De onderdelen van het heupgewricht passen niet goed op elkaar en dat zorgt voor pijn en problemen met het lopen.
HD is een ‘multi-factorale‘ aandoening, waarbij zowel erfelijke (te snel groeien, fenotype, zwaarlijvigheid, …) als externe oorzaken ( trauma, ondervoeding of overvoeding, verkeerde bewegingen, gladde parket etc) .
Hoewel er een genetische invloed is op heupdysplasie, is de erfelijkheidsgraad van de eigenschap vrij laag, en bedraagt een 25-35%.
Voornamelijk externe omgevingsfactoren spelen hierin een belangrijke factor. Hierover hebben wij het uitgebreid als wij een pup afleveren.
Elleboogdysplasie of ED is net zoals HD een afwijking. Deze keer gaat het over het ellebooggewricht. Deze aandoening veroorzaakt kreupelheid en dus pijn bij de hond.
Bij de Australian Shepherd is het testen op ED nog niet verplicht. Het testen hierop gaat ook via röntgenfoto’s net zoals bij HD en wordt dan ook vaak op hetzelfde moment gedaan.
Multidrug resistance 1 (MDR1) is een partieel dominant kenmerk dat wordt veroorzaakt door een deletiemutatie in het ABCB1 gen (voorheen MDR1 gen) (Mealey et al., 2001). MDR1 is geen ziekte maar homozygoot mutante dieren (lijders met twee genen) hebben een sterk verhoogde gevoeligheid voor meerdere geneesmiddelen en vertonen neurotoxische verschijnselen waarvan de ernst afhangt van de mate van overdosering. Heterozygote dieren (dragers van 1 gen) zijn ook meer gevoelig dan homozygoot normale dieren, maar in mindere mate dan de homozygoot mutante. Bepaling van het MDR1 genotype is dus belangrijk om overdosering van de betreffende geneesmiddelen te voorkomen.
Mocht ik onbereikbaar zijn stuur gerust een mailtje naar
info@australischeherders.be