Als u op zoek bent naar een slimme, actieve en loyale hond, een hond die van het buitenleven houdt en bereid is om te behagen, dan is de Australische herder misschien wel het juiste ras.
Oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee en schapen.
Echter, in onze moderne maatschappij zijn deze veestapel en of kudde schapen vervangen door waaier aan sportieve activiteiten.
Op deze pagina bundelen we een aantal veel voorkomende vragen. Vragen specifiek over het ras én vragen specifiek over onszelf als fokker.
Dit is zeker geen gelimiteerde vragenlijst. Het is onmogelijk om hier alle mogelijke vragen te bundelen doch we hopen alvast antwoord te bieden enkele van de meest voorkomende vragen.
Heb je zelf nog een vraag of een opmerking contacteer ons vrijblijvend! Wij staan je graag te woord.
Ondanks zijn formele naam is de Australische herder “Made in America”… een rasechte Amerikaan, waar ze voornamelijk in Californië, Colorado, Wyoming en Idaho werden gebruikt en gefokt om de grote kuddes schapen die daar grazen te verzorgen.
De waarschijnlijke voorouder(s) van de Australische herder met zijn halflange vacht, natuurlijke kortstaart met mogelijk blauwe ogen en merle-patronen vinden we terug in Baskenland, alwaar vele herders met hun schapen emigreerden naar alle uithoeken van de wereld.
Er lopen verschillende ‘verhaallijnen’ over de oorsprong van dit ras.
Met deze link “Australian Sherpherd History: Behind the Breed!” heb je alvast meteen het meest authentieke verhaal dadelijk op je scherm.
Veel leesplezier in je ontdekkingsreis.
De Australische herder hoedde grote kuddes schapen op de uitgestrekte vlakten van het Amerikaanse Westen en bewaakte het kamp en de hoeve van de rancher. En dit op een onafhankelijke werkwijze.
De meest beschrijvende woorden die bij me opkomen met betrekking tot het temperament en gedrag van de Australische herder zijn:
Geen verrassing hier! Australische herders hebben echt wel dagelijks veel beweging en uitdaging nodig.
Bij gebrek aan voldoende fysieke en mentale activiteit zullen Aussies zich al snel vervelen en hun frustratie uiten door… nou ja, laten we zeggen dat je je misschien niet had voorgesteld dat je huis en tuin… verbouwd zouden worden.
Dus… hoeden, behendigheid, geavanceerde gehoorzaamheid, rally, flyball, frisbee, karten, wandelen, joggen, behendigheid, speuren en speuren, zoeken en redden…. als je geen sterke interesse hebt in deze hondenactiviteiten, koop dit ras niet – of welk ander werkend ras dan ook.
JA!
Mijn ervaring laat me geen andere keuze dan hierop volmondig “JA” te antwoorden.
Maar voor alles is er een uitzondering.
De meeste Aussies zijn heel gemakkelijk te trainen, zelfs door een beginnende eigenaar. Maar zo nu en dan horen we toch dat er enkele behoorlijk koppige en reactieve Aussies zijn die zich niet voor iedereen geschikt zouden zijn met een onervaren baasje.
Elk potenieel baasje zou tenminste de ouderdieren moeten kunnen zien, het puppy nest moeten kunnen evalueren.
Wij als fokker raadplegen hiervoor een honden gedragsdeskundige die elke pup afzonderlijk evalueert en het aangelegde gedrag samenvat met eventuele adviezen en tips om dit in de juiste banen te leiden.
Zo krijgt elke eigenaar van onze pups een verslag hiervan mee op de dag dat de pup wordt opgehaald.
Sommige Australische herders zijn extravert met iedereen, maar altijd loyaal aan hun eigen familie en afstandelijk tegenover vreemden. Het zijn uitstekende waakhonden, maar mogen tegen niemand agressief zijn. Sommige individuen kunnen zelfs verlegen of schichtig zijn tegenover vreemden.
Hier is wel enige aandacht nodig. Is afhankelijk van de individuele Aussie en de kinderen zelf. Sommige Aussies zijn erg tolerant, terwijl vele anderen aan de gespannen en overdreven gevoelige kant kunnen zijn. Deze honden kunnen zich overweldigd en defensief voelen in de buurt van zeer jonge kinderen. Over het algemeen is dit een beter ras voor oudere kinderen ( jonge tieners-tieners) die betrouwbaar respectvol zijn in de buurt van honden.
Héél kleine kinderen, die nog al wankelend hun eerste stapjes zetten in deze wereld hebben de kans om al snel achternagezeten te worden en mede door de enthousiaste Aussie meer omvergelopen worden dan goed is voor deze kleine mensjes.
Ik heb reeds met een aantal Australische herders ervaring. Gedragsproblemen worden in de eerste plaats te laat opgemerkt. Reeds vanuit het puppy nest werken wij aan preventie om ongewenst gedrag bij te sturen naar gewenst gedrag. Op medische redenen na (pijn neurotisch) worden de meeste gedragsproblemen veroorzaakt door een gebrek aan beweging.
Dit ras wordt heel vaak om de verkeerde redenen gekozen vanwege zijn opvallende kleuren, mooie vacht en reputatie als “intelligentie”hond.
Bij gebrek aan fysieke uitdagingen is het welzijn van jouw viervoeter ver van optimaal of zelfs slecht!
Al te vaak hoor en zie ik Aussies die prikkelbaar zijn, hyperactiviteit, bijten of springen, destructief gedrag vertonen.
Indien tijdig erkent zijn deze ongewenste gedragingen vlug op te lossen door jouw viervoeter zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Zeker fysiek. Een vermoeide Aussie is een brave Aussie. En dit reeds vanaf zeer jonge leeftijd.
Indien deze ongewenste gedragingen mee uitgroeien tijdens de eerste levensfases van pup tot volwassen, wordt het een héél ander verhaal. Een oplossing op latere leeftijd voor de meeste gedragsproblemen, waarbij dit ongewenste gedrag wel getolereerd werd als kleine lieve pup, zal niet snel het gewenste resultaat geven.
En niet de garantie dat het probleem echt wel weg is en blijft.
Ongeveer 46cm – 58cm schouderbladhoogte en 18kg – 34kg, waardoor ze in de categorie ‘middelgrote hond’ vallen.
Het antwoord genetisch gezien is eenvoudig. De Australische herder heeft of een zwarte vacht of een rode vacht.
Hoewel wit bij dit ras acceptabel is, wordt te veel aan wit als een grote fout beschouwd.
Maar… zo simpel is het niet. Deze kleuren kennen dan ook nog de nodige combinaties en patroonvariaties.
Honden die twee exemplaren van het merle-gen hebben, hebben vrijwel altijd abnormaal ontwikkelde ogen die vaak blind zijn. Ze kunnen ook doof zijn vanwege een gebrek aan pigment in het binnenoor.
Witte aftekeningen op of rond de oren worden in verband gebracht met doofheid door een gebrek aan pigment in het binnenoor, hetzelfde mechanisme als doofheid bij double merles maar met een andere genetische oorzaak.
Gebieden met witte markeringen bedekken meestal een roze huid. Als de huid blootligt (oogranden, lippen, neus) of dun bedekt is met haar (soms de bovenkant en het uiteinde van de snuit), bestaat het risico op UV-zonneschade als de hond veel tijd doorbrengt in intens zonlicht.
Verdund, een diskwalificerende kleur die soms in het ras voorkomt, wordt bij sommige rassen in verband gebracht met huidproblemen. Dit lijkt echter geen constant probleem te zijn bij verdunde Aussies.
Blauwe ogen zijn niet vatbaarder voor oogafwijkingen en ziektes, maar ze zijn gevoeliger voor fel licht (zoals bij mensen met blauwe ogen). Er is geen duidelijke associatie tussen blauwe ogen en doofheid bij Aussies, dove Aussies hebben vrijwel altijd te veel wit of zijn dubbel merle.
Recente ontdekking heeft aangetoond dat een muisgen dat gelijk is aan een gen dat rood haar bij mensen veroorzaakt, wordt geassocieerd met een humeurig humeur. Menselijke roodharigen (hetzelfde gen) zijn stereotiep als heethoofden, maar niet elke roodharige is opvliegend. Bij honden is het gen degene die Ierse Setters rood, Labradors geel en Golden Retrievers goud maakt. Geen van deze rassen is wat je ‘scrappy’ zou noemen. “Rood” bij Aussies, veroorzaakt door een ander gen en er is geen bewijs dat een Aussie vachtkleur sterk geassocieerd is met een ongewenst temperament.
Het merle (M)-allel is een semi-dominant gen, wat betekent dat er maar één kopie van het M-allel nodig is om een merle te produceren. Dus elke merle-hond heeft één kopie van het merle-allel (M) en één kopie van het non-merle-allel (m), wat betekent dat elke merle-hond een Mm-genotype heeft, en daarom heeft elke niet-merle-hond een mm-genotype .
Dat is het niet. De mythe kwam voort uit zeer vroeg onderzoek dat aangaf dat er mogelijk zeer ernstige gezondheidsproblemen zijn, behalve met de ogen en oren bij honden die twee exemplaren van het merle-gen erven; dit is gebleken niet het geval te zijn.
Een goed exterieur is noodzakelijk voor de functie van een ras. De reden dat we zoveel verschillende hondenrassen hebben, is omdat mensen ze nodig hadden om verschillende dingen te doen, afhankelijk van waar ze woonden en wat de lokale economie ondersteunde. Na verloop van tijd verbeterden de honden die functies, deels omdat hun fysieke eigenschappen, samen met de mentale, meer gespecialiseerd werden voor hun doel. Maar zonder de functie zou de vorm niet zijn ontwikkeld.
Een probleem met geschreven normen is dat ze voor interpretatie vatbaar zijn: wanneer houdt iets op gematigd te zijn? Hoe lang is lang? Wanneer wordt bot zwaar of licht? Normen kunnen worden genegeerd ten gunste van de huidige showringmode. Maar zelfs als de honden de juiste structuur en vacht hebben voor het werk, is dat niet genoeg. Rasstandaarden kunnen andere dingen dan uiterlijk niet adequaat aanpakken.
Fokkers moeten actief selecteren op gedragskenmerken, anders gaan ze verloren, vooral een complexe eigenschap zoals goed herdersgedrag. Als er genoeg generaties zijn verstreken zonder selectie, zal het gedrag bij veel honden afnemen en zal het complete pakket niet consistent geproduceerd worden.
Uiteraard staan wij ten allen tijde bezoekers toe om onze kennel te bezichtigen. Graag op afspraak, zoadat wij gepast de nodige tijd voor jou kunnen vrijmaken.
Onze honden worden familiaal opgevoed en leven met ons in huis. Gaan mee op pad, kortom Zonder afspraak is de kans reëel dat we niet thuis zijn.
Onze honden leven bij ons thuis en ja, tijdens jullie bezoek maken jullie kennis met de ouderdieren én de andere honden van onze kennel.
Uitzondering mochten we een reu gebruikt hebben die afkomstig is van een andere kennel.
Naast gezondheid staat socialisatie bovenaan de agenda en de visie van onze kennel. Vanaf het ogenblik dat de zintuigen (ogen en oren) werkzaam zijn, ongeveer rond de 21 dag worden de pups gesocialiseerd.
Hiervoor werken we met het programma / leidraad van Puppy Culture
Geen paniek!
Ik ben slechts een ‘klik’ van je verwijderd en ben benieuwd of ik op jouw vraag een antwoord kan geven.
Neen gerust contact op en we bespreken met veel enthousiasme uw vragen.
Mail me of klik op het WhatsApp logo om me te contacteren.
Uiteraard staan wij ten allen tijde bezoekers toe om onze kennel te bezichtigen. Graag op afspraak, zoadat wij gepast de nodige tijd voor jou kunnen vrijmaken.
Onze honden worden familiaal opgevoed en leven met ons in huis, gaan mee met ons op pad, kortom, zonder afspraak is de kans reëel dat we niet thuis zijn.
Op dit staduim zijn jullie én de pup klaar om naar huis te vertrekken.
Maar heb je alles goed voorbereid?
Wat met de kat of andere huisdieren? Hoe gaan we de pup introduceren.
Is alles veilig? Wat doen we de eerste nachten? Gaat dat wel goed komen?
Eerste hulp 0032 473071036059 dag en nacht!
Zelfstudie: neem hier eens en kijkje?
Mocht ik onbereikbaar zijn stuur gerust een mailtje naar
info@australischeherders.be