‘Australische herders Of The Black Brook Valley’
Onze kennel is gevestigd te Limburg (3980 Engsbergen (Tessenderlo)),
Engsbergen ligt in een bosrijk gebied. In het noorden vindt men natuurgebied Gerhagen, waar zich ook een bosmuseum bevindt. In het zuiden, nabij en over de grens met Vlaams-Brabant, bevindt zich het domein Asdonk, met natuurgebieden Dassenaarde-Groot Asdonk en draagt de naam ‘Of The Black Brook Valley’.
Voor onszelf ligt eerste kennismaking met dit geweldige ras niet zo ver terug in de tijd. Juist zoals vele onder jullie hebben we ons in dit ras verdiept en werden we gaandeweg letterlijk meegezogen in het fascinerende verhaal van de Australische herder.
Onze focus verplaatste zich zeer snel naar de ‘originele’ Australische herder. De slankere, de lenige en snellere versie… kortom, de ‘werklijn’ versie van de Australische herder die je pas echt het ware karakter van de Australische herder laat zien en waartoe dit uitzonderlijk ras fysiek in staat is. Nooit gedacht dat het een lange zoektocht zou worden om een geschikte reu naar onze visie en normen te vinden waarmee we onze kennel wilden vervolledigen.
Méér dan twee jaar heeft deze zoektocht in beslag genomen en heeft ons naar alle uithoeken in Europa gevoerd. Na vaak lange, soms korte, gesprekken maar altijd zonder succes, met de weinige fokkers die we konden vinden en die net zoals wij hun hart verloren hebben aan de ‘originele’ Australische herder hebben we onze zoektocht uiteindelijk verlegd naar het land van oorsprong.
Daar onze zoektocht zo lang en moeizaam verliep werd het een leerzaam proces waar we uiteindelijk enkel maar de vruchten van geplukt hebben. Het was dan ook een onvermijdelijk en noodzakelijk leerproces.
Beetje bij beetje groeide onze kennis van het ras, leerden we wereldwijd de ‘betere’ fokkers kennen en konden moeizame en summiere contacten langzaam uitgroeien tot betrouwbare contacten.
Wij kunnen nog uren doorgaan om onze verhalen met passie en vuur aan je voorschotelen maar liever doen we dit persoonlijk!
Bij deze nodigen wij jullie van harte uit om je te laten omringen door onze enthousiaste roedel zodat we al jullie vragen kunnen beantwoorden.
Breng je wandelschoen of je mountainbike maar mee dan zie je ons eveneens in actie.
Wij kijken er naar uit.
Tot binnenkort
Vanaf het ogenblik dat er een nestje gepland word, hebben zowel wij, de fokker, en alsook later de nieuwe eigenaren, de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat elke pup de meest optimale kansen krijgt en heeft om op te groeien tot de allerbeste hond die hij of zij kan worden in onze maatschappij en specifiek op de noden van het toekomstig gezin waar hij of zij hun ‘thuis’ zal vinden. Met gezondheidstesten en verantwoord fokken, streven we er zo veel mogelijk voor dat al onze pups gezond en fit voor gebruik zijn. Het ‘fit voor gebruik’ van de hedendaagse pup zal voor de overgrote meerderheid niet de zelfde functie zijn zoals deze van hun voorouders maar zal het ‘fit voor gebruik’ deze van een geliefde familiale hond zijn. Zonder aan kwaliteit en originaliteit in te boeten streef ik als hedendaagse fokker er naar om onze pups maximaal voor te bereiden om hieraan zoveel mogelijk te te voldoen aan dit ‘fit voor gebruik’ , als geliefde familiale metgezel, doch met respect voor de oorsprong van dit fantastisch ras.
Een ‘geliefde familiale metgezel’ zijn, is één van de moeilijkste opdrachten die we aan onze honden kunnen vragen. We (de maatschappij) verwachten dat onze hond in het gezin past, in elk type gezin, met kinderen of zonder kinderen, al dan niet in een roedel met andere honden, andere huisdieren, stedelijke of landelijk gelegen. Het kunnen omgaan met harde en/of onvoorspelbare geluiden uit zijn omgeving en zoveel meer. Deze ‘geliefde familiale hond’ zal moeten leren om alleen te zijn als we hem niet mee uit kunnen nemen, maar evenzeer op een ordentelijke wijze overal met ons mee moeten gaan. Onze ‘geliefde familiale hond’ moet leren om niet de kinderen hoeden of fietsers na te jagen, of de kat te achtervolgen, oma omver te rennen, het zondagse diner stelen, de postbode, of iemand anders niet als bedreigend te zien…
De basis voor al dit goede gedrag wordt onherroepelijk gelegd bij de fokker in de eerste 8 weken van het leven van een pup. Maar is zeker een even grote verantwoordelijkheid van de toekomstige eigenaar. Deze haast magische maar korte periode van 16 weken in de eerste levensfase van de pup, is een cruciale periode waarin de hersenen zich ontwikkelen en onuitwisbaar ‘vorm’ geven aan het latere gedrag eens de pup volwassen is. Deze periode is ook de periode waarop de meeste (ongewenste) problemen optreden, het probleem-gedrag dat kan worden voorkomen of bijgestuurd lang voordat het zelfs maar begint, waardoor we de pup een veel stabielere toekomst geven.
Gezondheid staat centraal maar is echter één van de vele aandachtspunten en programma’s die elk van onze pup individueel doorloopt tot hij naar zijn uiteindelijk baasje vertrekt. Het puppy programma start vanaf dag drie met ENS doorloopt een volledig programma naar het voorbeeld van ‘Puppy culture’.
Het “Puppy Plan” is een stap-voor-stap, eenvoudig maar uitgebreid, socialisatieplan dat start op zeer jonge leeftijd, reeds bij ons als verantwoord fokker en vervolgens verder naadloos doorloopt tot de 12-15 week bij de nieuwe eigenaar.
Mocht ik onbereikbaar zijn stuur gerust een mailtje naar
info@australischeherders.be